Ecoled.hu LED szaküzlet és webáruház Debrecen
Ecoled.hu LED szaküzlet és webáruház Debrecen
Ecoled.hu LED szaküzlet és webáruház Debrecen
Ledekkel kapcsolatos hasznos tudnivalók

LED fényforrások fényerő szabályozása

2017.08.23 14:54

Retrofit fényforrások esetén gyakran felmerül az igény, hogy a meglévő fázishasításos (hagyományos fali fényerőszabályozó) dimmelőkkel is működjenek együtt. Ezt a gyártók úgy valósítják meg, hogy a fényforrásba beépítenek egy külön áramkört, ami figyeli a fali dimmelőről érkező fázishasításos jelet. Ez az egység lényegében a beérkező "hasított" szinuszos jelből meghatározza, hogy milyen kitöltési tényezőjű PWM jellel kell meghajtani a LED-et úgy, hogy a fali fényerőszabályozón beállított fényerősséggel világítson.


hirdetés

Albánia szállás magyaroknakA hagyományos izzók dimmelésénél nem okoz gondot, ha a fényerőszabályozó jele nem tökéletes, mivel a hagyományos izzók tehetetlensége nagy. Hiába "szőrös" a ráadott jel, az izzó nem vibrál, mivel nem hűl ki olyan rövid idő alatt. LED-ek esetén viszont problémát okoz, ha a fényerőszabályozó jele nem tökéletes, mivel a "fordító" áramkör úgy érzékeli, hogy gyorsan le majd fel kell szabályoznia a jelen lévő zavarok miatt. A LED-es fényforrás gyártók különböző elektronikai trükkökkel igyekeznek megoldani ezt a problémát. Az elmúlt három évben jelentős javulás volt megfigyelhető a dimmelhető LED-ek és a hagyományos fényerőszabályozók kompatibilitásában.


LED-es fényforrások dimmelésénél egy másik jelenséget is figyelembe kell vennünk, mégpedig azt, hogy a hagyományos fázishasításos dimmelők rendelkeznek minimális terhelésigénnyel. Ez azt jelenti, hogy bizonyos teljesítményszint alatt egyszerűen nem működnek. Legtöbb esetben a LED-es világítás teljesítményfelvétele meg sem közelíti a dimmelő minimális szintjét, így a dimmelő jelet sem ad. Ugyan be lehet vele kapcsolni a LED-eket és ki is lehet kapcsolni, de fényerőszabályzás nem történik. Szerencsére erre a problémára is van megoldás.


A legtöbb hagyományos fényerőszabályozón a burkolat eltávolítását követően találhatunk egy pici potmétert, ami a teljesítmény finomhangolására szolgál. Tapasztalatunk alapján, ha ezt a potmétert egy csavarhúzóval minimumra állítjuk, úgy legtöbb esetben már kisebb teljesítményű LED-es rendszerek is működésre bírhatóak. A LED-es fényforrásokba is beépítésre került egy olyan áramkör, ami azt a célt szolgálja, hogy kisebb teljesítmény esetén is működésre bírja a fényerőszabályozót. Az ilyen áramkörrel szerelt LED-es fényforrások esetén ökölszabályként úgy lehet számolni, hogy ha a dimmelő minimum teljesítményigénye 60W, akkor már egy 6W-os LED-del működni fog.


Természetesen a dimmelőgyártók a fényforrásgyártókkal közösen már dolgoznak a korszerű LED-es dimmelők kifejlesztésén. Viszont addig is fontos, hogy a meglévő rendszerek esetén, ahol valóban szükséges a fényerő szabályozása, ott fényerőszabályozó-csere nélkül is kiépíthető legyen egy LED-es rendszer.

forrás: ledleet.hu (Szórádi Bence)

Különböző gyártók teszteredményei:

http://www.lighting.philips.nl/pwc_li/nl_nl/connect/Assets/downloads/online-documentatie/Dimmer_lijst_MASTER_LED.pdf

http://www.lighting.philips.com/pwc_li/main/led/assets/led-page/recommended-professional-dimmer-list-2012.pdf.pdf

http://www.osram.com/media/resource/HIRES/342570/128294/parathom-classic---dimming-compatibility.pdf

http://www.osram.com/media/resource/HIRES/342571/58949/parathom-reflector---dimming-compatibilty.pdf

http://www.osram.com/media/resource/HIRES/342572/56716/superstar-classic---dimming-compatibility.pdf

http://www.osram.com/media/resource/HIRES/342573/76653/superstar-reflector---dimming-compatibility.pdf

http://www.gelighting.com/LightingWeb/emea/products/dimming-compatibility/gu10.jsp

Webáruház készítés
argep.hu olcsobbat.hu