Ecoled.hu LED szaküzlet és webáruház Debrecen
Ecoled.hu LED szaküzlet és webáruház Debrecen
Ecoled.hu LED szaküzlet és webáruház Debrecen
Ledekkel kapcsolatos hasznos tudnivalók

LED színhőmérséklet

2017.08.23 22:14

Tudod mit jelent a színhőmérséklet? Tudod hány kelvin a meleg fehér szín? Mi a jobb olvasáshoz, tanuláshoz a meleg vagy a hideg fehér vagy a... fény? Olvasd el cikkünket és kiderül.

A színhőmérséklet

LED színhőmérséklet skála

A színhőmérséklet a látható fény egyik "legszembetűnőbb" jelensége. 

Korábban az ízzószálas égők esetében a fényt az ízzószál ízássa biztosította, így a színhőmérséklet egybeesett az izzószál hőmérsékletével. A hagyományos wolframszálas izzók színhőmérsékletét melegnek mondjuk.

Vannak olyan fényforrások ahol nem a hőmérséklet föggvénye a színhőmérséklet, ilyenek a ledek és a gázos fényforrások a kompatkt fénycsövek és a hagyományos fénycsövek.

A fény színhőmérséklete alapvetően befolyásolhatja az emberek koncentrálóképességét. Vagyon melyik fény alklamasabb a tanuláshoz és melyik az olvasáshoz és melyik a pihenéshez.


hirdetés

Albánia szállás magyaroknak


Koncentrálóképesség és a fény

A meleg fehér fény 2200K és 3000K között alkalmas a pihenéshez, kevésbé tartja fent az éberlétet. Mi is a Kelvin? A fény látható tartományában kisugárzott energia hullámhossz szerinti eloszlására jellemző szám, melynek az egysége a Kelvin. Éthető nem? Kevésbé kell ezt a fogalmat megjegyezni inkább hétköznapi ember számára annyi a fontosabb, hogy meleg fehérnek nevezzü az alacsonyabb Kelvin számú színtartományt és hidegebbnek a magasabbat. A hidegebb fény (6000-6500K) jobban fentartja az ébrenlétet, a figyelmet és fokozza a koncentrációt. Mostmár mindenki tudhatja, hogy miért vannak munkahelyeken inkább hidegebb fényviszonyok.

Az emberek hőérzetére is hatással van a fény színhőmérséklete. Hidegebb fény esetén hidegebbnek érezzük a környezetünket. További információ: Wikipedia

Milyen a LED fényforrások színhőmérséklete?

Egyre több színhőmérséklettel gyártanak LED fényforrásokat, így mindenki kiválaszthatja a maga és a környezete számára a megfelelőt. Led színhőmérséklet illusztráció

Vannak 2200 Kelvines meleg fényforrások ezek inkább hasonlítanak egy edison izzóra. Ezeknek a fénye ige meleg már-már vöröses sárgás borostyán.

A legáltalánosabb a 2700-3000K-s meleg fehér fényforrások. Ezeknek az alkalmazási területei általában inkább lakossági azon belül is a pihenésre szánt helyiségebe kiválóak. Itt azért már nagyon megoszlanak a vélemények mert nagyon sokan nem szeretik ezt a sárgás fényt mert olyan "fakó" hatása van. Egy érdekesség: általában az idősebb lakosság még jobban ragaszkodik ehhez a színhez.

4000-4500 Kelvin. Ezt a színhőmérsékletet mondjuk napfény vagy természetes fehérnek. Hogyan kell elképzelni? Borult idő esetén ez elhúzott függöny mögött beszűrődő fény kb. ilyen. Kiválóan alkalmas, közösségi terekbe, fördőszobákba, gardróbba, dolgozószobába és mindenhová ahol olvasunk, tanulunk, dolgozunk. Ez a fény még nem az a rideg hidegfehér hanem attól kellemesebb, és ráadásul ez adja vissza legjobban a színeket.

6000-6500 Kelvin. Ez az igazi hidegfehér. A korai ledeknek is általában ilyen volt a fénye sokan azért is idegenkednek tőle. Ezt a színhőmérsékletet szokták alkalmazni gyárakba, csarnokokba. A leginkább dekorációs célokra alkalmas mert a kékes szembetűnő fénye van amit akár messziről észre lehet venni.

Mennyi a nap színhőmérséklete?

A napfény színhőmérséklete napszaktól és évszaktól függően is változó. Derült időben átlagosan 5600K, de egy naplementekor akár 2500K is lehet. Nyílt tengeren szikrázó napsütésben akár elérheti a 10000-20000 Kelvint is.

Milyen jellegzetes színhőmérsékletek vannak?

  • Gyertya: 1900 K
  • Normál izzólámpa: 2800 K
  • Reggeli, délutáni napállás: 4800 K
  • Átlagos napfény, és vaku: 5600 K
  • Napos idő, árnyékban: 6000 K
  • Nappal, kissé felhős égbolt: 8000 K
  • Borult, ködös idő: 10 000 K

Webáruház készítés
argep.hu olcsobbat.hu